Samband mellan partitillhörighet och begåvning

Har roat mig med att utifrån samtliga landets kommuner (utom Knivsta, för vilken data fattas eftersom det är en så pass ny kommun) beräkna korrelation mellan valresultatet för de olika partierna i valet 2010 och vilken begåvningspoäng som unga män från de olika kommunerna i genomsnitt åren 1990-1999 uppnådde då de mönstrade.

Den resulterande korrelationen mellan valresultat och begåvning för de olika partierna kan beskådas i denna figur:

iq__raw
Dessutom har jag ritat scattergram och gjort linjär regression för de olika partierna, vilket finns i figurerna nedan. (Klicka för större versioner!) Har dessutom, helt subjektivt men ändå, försökt rita de regioner som partierna normalt tycks befinna sig i och vidare markerat de kommuner som förefaller avvika från mönstret (dvs ligger utanför regionen).

Genomsnittliga begåvningspoäng är på x-axeln och på y-axeln är det andel röster i procent:

Folkpartiet, korrelation = +56%

Folkpartiet, korrelation = +56%

Moderaterna, korrelation = +54%

Moderaterna, korrelation = +54%

Miljöpartiet, korrelation = +45%

Miljöpartiet, korrelation = +45%

Kristdemokraterna, korrelation = +28%

Kristdemokraterna, korrelation = +28%

Centern, korrelation = -3%

Centern, korrelation = -3%

Vänsterpartiet, korrelation = -27%

Vänsterpartiet, korrelation = -27%

Sverigedemokraterna, korrelation = -27%

Sverigedemokraterna, korrelation = -27%

Socialdemokraterna, korrelation = -58%

Socialdemokraterna, korrelation = -58%För de olika partierna kan noteras:

 • Moderaterna och Folkpartiet har väldigt lika regioner: Där begåvningen är hög får dessa partier nästan alltid högt röstetal. (Däremot får de inte nödvändigtvis lågt då begåvningen är låg.)
 • Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet har väldigt lika regioner: Där begåvningen är hög får nästan alltid dessa partier lågt röstetal. (Däremot får de inte nödvändigtvis högt då begåvningen är låg.)
 • Centern och Kristdemokraterna har väldigt lika regioner: ”Klockformade”, med störst andel röster i kommuner med medelbegåvning.
 • Socialdemokraterna har ett mycket starkt negativt samband med begåvning.
 • Miljöpartiet har ett relativt starkt samband med begåvning.

För de olika kommunerna kan noteras (klicka på miniatyrerna ovan för större bilder):

 • Danderyd (som har högst begåvning) bryter mönstret genom att ha höga röstetal för Centern och Kristdemokraterna och lågt för Miljöpartiet.
 • Lund och Umeå är påfallande socialistiska i förhållande till begåvningen.
 • Landskrona är anmärkningsvärt folkpartistiskt i förhållande till sin enfald.
 • Pajala är väldigt kommunistiskt även i förhållande till sin enfald och Robertsfors väldigt centerpartistiskt även i förhållande till sin medelmåttighet.
 • Svedala är den kommun som verkar vara mest sverigedemokratisk i förhållande till sin (synnerligen måttliga men ändå) begåvning.
 • Alla tre anmärkningsvärt kristdemokratiska kommuner heter någonting som slutar på ”ö”.
 • Bägge de två anmärkningsvärt socialdemokratiska kommunerna heter något som slutar på ”å”.

Vad som är värt att notera, tycker jag, är att Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet har så pass snarlika figurer. Bägge är ju dock i någon mening ”populistiska hatpartier”, så det kanske egentligen inte är så väldigt märkligt att bägge får få röster där begåvningen är hög och många röster där begåvningen är låg?

Däremot förvånas jag lite av att Miljöpartiet får så pass bra resultat. Kan man tänka sig att resultatet fått någon bias av att endast män testats för begåvning? (Föreställer mig att enfaldiga kvinnor i högre grad än enfaldiga män är benägna att rösta på Miljöpartiet, men där kan jag ju förstås ta miste.)

En del av korrelationerna kan förstås förklaras vara indirekta effekter av framför allt inkomstskillnader: För det går ju att invända mot de ovan beskrivna sambanden med att om begåvade människor tenderar att bli välbeställda människor och många välbeställda människor röstar på (exempelvis) Moderaterna, kanske dessa människor inte röstar på Moderaterna i första hand för att de är så begåvade utan för att de är så välbeställda?

Vad jag därför också har gjort, är att jag ”strippat” korrelationerna från de indirekta effekter som uppstår ”via” inkomsten, och sedan beräknat ”strippade” korrelationer. De strippade korrelationerna är lite annorlunda än de ursprungliga och i synnerhet (som väntat) svagare, men i bägge fallen lägger alltså sd + v + s beslag på de sista tre platserna:

iq__cor

Tämligen intressant är att Centern seglar upp fyra placeringar till första plats då man strippar bort det indirekta beroendet av inkomst. Hur detta skall tolkas har jag för närvarande ingen uppfattning om.

Socialdemokraterna ligger ohjälpligt sist även då man strippar bort de indirekta effekterna av inkomsten. Socialdemokraterna tycks alltså vara det riktiga dumskallepartiet, även då det får lite hjälp på traven.P.S.: Det finns säkert mycket att invända mot den metod som använts, men detta är ingen vetenskaplig artikel så det har jag inte fördjupat mig i. Dessutom är de enda rådata jag haft tillgång till de jag använt.

Här kan du hämta mitt Excel-dokument med rådata och beräknade värden.

Om du av säkerhetsskäl är inte vill hämta Excel-dokument kan du istället hämta detta textdokument (CSV) med rådata, fast då är de beräknade värdena inte Excel-formler utan bara text.


Det här inlägget postades i Fakta, Humor, Politik och samhälle. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


− nio = 0

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>